본문 바로가기

무역

고려대학교 식품자원경제학 식품마케팅 리포트(고등어 경제성 평가)

안녕하세요!! 평생 행복 하고픈 콘텐츠 마케터 입니다.

오늘은 해피캠퍼스에서 발췌한 “고려대학교 식품자원경제학 식품마케팅 리포트(고등어 경제성 평가)” 내용을 정리하여 알려드립니다.

목차

Ⅰ. Background
Ⅱ. Literature Review
Ⅲ. Theoretical Framework
Ⅳ. Results
Ⅴ. References

 

본문내용일부

Ⅰ. Background

After the Fukusima nuclear power plant explosion, all around the japanese sea is polluted. For this reason Japaness seafood import is prohibited globally. So, seafood’s price is going to high and this make significant shock to korea. Of course, korea import seafood(especially mackerel) from Norway, but Japan is also a big seafood trade country to korea. To less effected by global seafood shock, I need to figure out the optimal point of Korea(aspect of the Korea = monopoly enterprise).

Major exportation and importation nations(mackerel)

※ Source : Statistic of the Ministry of Maritime Affairs and Fisheries

Using the example of mackerel which is most consumed seafood in korea, analyzing the korean monopoly enterprise(producer) optimal producing mackerel point and retailer’s how they maximize their profit.
To analyzed korean monopoly enterprise(producer), I will use the logistic function(to figure out optimal time to capture and number of mackerel recovery point) and the function of Hamiltonian. On the retailer’s aspect, I will use the elasticity of cost with respect to quantity and profit maximizing retailer function.

 

참고문헌

이계임・김성용, “수산물 소비구조 분석”, 농촌경제 제26권 제3호, 2003
박환재, “ 어류의 가격형성과 수요구조분석”, 수산경영론집 제40권 제1호, 2009
조정희·홍성걸·오순택·정명생·이상민, “생물경제모델을 이용한 고등어자원의 최적어획량 추정에 관한 연구”, 한국해양수산개발원, 2001
조정희·홍성길, “고등어 최적어획량 추정에 관한 연구 –생물경제모델을 이용하여-”, 농업경제연구 제43권 제2호, 2002
장영수, “대형할인점의 수산물유통효율성에 관한 연구” 수산경영론집 제35권 제1호, 2004

해당 자료가 필요하신 분은 “고려대학교 식품자원경제학 식품마케팅 리포트(고등어 경제성 평가)” 으로 해피캠퍼스에서 확인해 보세요.

 

졸업,논문,발표,레포트,식품마케팅,고등어,경제학,고려대학교,식품자원경제학,경제학 레포트